Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 lip 2018, 17:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

PostNapisane: 22 lip 2013, 20:56 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
nie musi być podkładki jeśli niema żadnego z wyprowadzeń wewnętrznej struktury na obudowie . Z uwagi na śmieci jakie latają po kablach i elementach metalowych to powinieneś wybrać mostek na minimum 1000VDC (lepiej 1600VDC) i uziemienie radiator. Ważne jest by potencjał masy nigdy nie pobierać z tego samego punktu co potencjału masy rezonatora. Ktoś się przyczepi że się da i owszem będzie miał racje ale o usterkę wtedy jest znacznie prościej.

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lip 2013, 16:31 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
I kolejny element zrobiony.



Toroid o średnicy zewnętrznej 70 cm i przekroju rury 12 cm. Według "różnych" kalkulatorów powinien posiadać pojemność 30pF. To zaś z moim uzwojeniem powinno zagrać na 60kHz. Zabieram się teraz za podłączenie głównych IGBT.


Góra
   
 

PostNapisane: 26 lip 2013, 21:19 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Dzisiaj podłączyłem IGBT'ki. Na szybko pod oscyloskopem wyglądało to dobrze.




Dodatkowo do każdego dioda transil 440V.

Chcę przykręcić je na radiator ale podobnie jak z mostkiem nie wiem czy muszą mieć podkładki izolacyjne? A może są już same w sobie izolowane? Nie chciał bym oglądać ich wybuchu ;-).


Góra
   
 

PostNapisane: 26 lip 2013, 22:47 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Witam, te kable są nie do przyjęcia...same indukcyjności...igbtki powinny być połączone szyną z płaskownika miedzianego, najlepiej razem z elektrolitem filtrującym. Na igbt obowiązkowo powinny być snubbery bo klocki wylądują na suficie :)...kable sterujące bramki powinny być skręcone parami. Radzę od razu zrobić PCB do minimostka bo aż się prosi o jakieś zwarcie :) Podkładki izolacyjne nie są wymagane-blacha igbt jest izolowana.. Obw. rezonansowy radzę połączyć przewodem min.10mm^ + dobre miedziane konektory..

Pozdrawiam.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 lip 2013, 11:59 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Dziś dokonałem pierwszego wstępnego (delikatnego ) odpalenia. Od razu jednak stwierdzam że coś jest nie tak. Cewka ładnie się wzbudza już przy 5V na mostku głównym. Niestety po dojechaniu na 50V z autotrafa AC nie widać za bardzo wyładowań. Słychać że cewka pracuje ale praktycznie w ogóle nie bije w powietrze. Po zbliżeniu metalowego przedmiotu przeskakuje iskra ale malutka około 4 cm. Jak na 50V to według mnie zdecydowanie za mało. Cewka sieje energią bo wszystkie metalowe przedmioty w pokoju po dotknięciu "kopią" nawet światło się samo włącza ( dotykowy włącznik ) ale nie widać praktycznie żadnego przebicia w powietrze. Nie podoba mi się też sygnał zbierany z transformatora sprzęgającego ( który mam nawinięty w stosunku 1:100 ) mam tam prawie prostokąt a według mnie powinna być sinusojda. Tak to wygląda:



Nie mogę też dokonać żadnej regulacji przejścia przez zero. Kręcę sobie rezystorem ale nic się nie zmienia. Dodam że po podaniu sygnału z generatora sinusoidalnego detektor działa dobrze i daje się regulować. Może amplituda sygnału sprzęgającego jest za duża?

Dodam że transformator sprzęgający podłączam bezpośrednio do prediktera. Ciekawe jest również to że działa on tylko w jednej pozycji. Kiedy obrócę kable od transformatorka cewka się nie wzbudza.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 lip 2013, 12:13 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
A nie zapomniałeś o rezystorze i cewce równolegle z uzwojeniem przekładnika- wejściem prediktera? Na wejściu sprzężenia powinien być rezystor z cewką...a na wejściu ocd sam rezystor..w twoim przypadku 1ohm...bezindukcyjny.

Pozdrawiam.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 lip 2013, 12:19 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
To że cewka się nie wzbudza przy odwrotnym podpięciu CTka to normalna konsekwencja zasady działania tego wynalazku. Podpiąłeś przekładnik prosto do prediktera mówisz ... to się nie dziw że nie da się regulować ;) Spodziewaj się też konieczności zakupienia nowego AD790 ;) Bo jest duża szansa że go ubiłeś jeśli nie było rezystora obciążającego CT. Pytanie czy stroiłeś wstępnie teslę oraz czy dolny koniec wtórnego jak i cała reszta jest poprawnie uziemiona?


Góra
   
 

PostNapisane: 27 lip 2013, 12:25 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Raczej jeszcze wszystko sprawne bo robię to na delikatnych i krótko ;-). Rezystor rozumiem ma być równolegle z transformatorem sprzęgającym. Jakiej wartości? Cewka jest uziemiona właściwie. Zastanawiam się tylko czy masy prediktera i mini mostka razem z masą dużego mostka mają być razem?

EDIT. Cewka? Oj to się zagubiłem. Możecie mi wyjaśnić na razie bez ODC samo sprzężenie jaki rezystor i jaka cewka?


Góra
   
 

PostNapisane: 27 lip 2013, 12:26 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Masa prediktera i minimostka razem i do uziomu...masa głównego mostka zostaje jak jest...do tego jeszcze radiator do uziomu. Rezystor 1ohm bezindukcyjny....


Góra
   
 

PostNapisane: 27 lip 2013, 12:35 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Rzeczywiście jest lepiej ;-) Tenq. Teraz pojawia się kolejne pytanie. Rozumiem że przejście przez zero należy tak ustawić aby przebiegi były symetryczne.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 lip 2013, 13:22 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Ach jeszcze jedno pytanie. Bo na pierwotne nie przyszła jeszcze do mnie rurka miedziana i nawinąłem tam kabel ( prowizorycznie ) 5 mm średnica 8 zwoji. Tyle planowo ma mieć rurka. I teraz jak sobie tak zacząłem zdejmować zwój po zwoju to wyładowania zaczęły znacząco rosnąć. Zastanawiam się czy tak będzie aż do pozo stanięcia 1 zwoju ( i piekielnego prądu w pierwotnym ) czy aż do osiągnięcia częstotliwości rezonansowej z kondensatorem. Czyli jednym zdaniem mówiąc ściągam zwój po zwoju aż osiągnę maxymalnie długie wyładowania?


Góra
   
 

PostNapisane: 27 lip 2013, 14:10 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Tak a przy 0 zwojach będzie nieskończenie duży prąd i nieskończenie długie iskry ... Problem tym że pobór z sieci też będzie nieskończenie duży.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 lip 2013, 19:48 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
prociomen007
Dzej żartował :D nie próbuj lepiej iść tą ścieżką ... :)

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 27 lip 2013, 22:18 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Czyli tak używam tranzystorów SKM 100GB125DN które wytrzymują 150A. Dlatego powiedzmy ograniczmy prąd do 100A. Przekładniki mają u mnie po 100 zwoji. Czyli:100A / 100 zwoji = 1AKomparator zasilany w predikterze jest 15V. Czyli amplituda niech wacha się w granicach 10V. Czyli R = 1A/10V = 10 ohmów. Czy to jest ok?Teraz lecę dalej. Prze-symulowałem sobie układ wyprzedzenia no i mam na jego wyjściu około 20V pik pik czyli amplituda 10V. Ta sprawa wygląda dobrze. Nie mam jednak pojęcia jakie wyprzedzenie mam uzyskać. Teraz jest około 1.1uS. Tutaj screen :http://hosting-zdjec.pl/images/8331331.pngTo jeśli chodzi o sprzężenie. Dla ogranicznika wychodzi że dla rezystora 10 ohmów ustawić trzeba 10V na predikterze. Czy te obliczenia są właściwe? 


Góra
   
 

PostNapisane: 30 lip 2013, 19:16 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Natknąłem się teraz na problem zakupu kondensatorów na MMC. Do tej pory używam tylko takiej prowizorycznej wersji która w finalnym projekcie i napięciu 300DC nie ma racji bytu. Potrzebuję do właściwego rezonansu wypadkowej pojemności około 330nF na napięcie 8kV. Początkowo chciałem zamówić 8 sztuk z DACPOL kondensatorów 2 uF na 1 kV i połączyć je szeregowo. Jednak dostałem odpowiedź ze sklepu że minimalne zamówienie to 20 sztuk. Trochę szkoda mi pieniążków na zakup tak sporej nadwyżki. Czy jesteście w stanie wskazać sklep który pozwolił by uzyskać mi oczekiwane parametry w granicy 500 zł bez zamawiania zbędnych sztuk? Próbowałem też wyszukać jakiś pojemności na TME jednak boje się że wszystkie dostępne tam kondensatory polipropylenowe ( do pracy impulsowej ) mogą nie udźwignąć 300A w pikach. Na przykład 8 sztuk szeregowo czegoś takiego:
http://www.tme.eu/pl/details/mkp4-2.2_1 ... 7h00mysd/#
Jest tam co prawda jeden snubber ale 5uF więc ciężko z niego sklecić te 330nF.


Góra
   
 

PostNapisane: 31 lip 2013, 17:51 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Ja w DACPOLu kupowałem PMB 450nF na 2kV oraz 2,5uF na 800V(chyba) i na sztuki spokojnie mi sprzedali. Jak wybiorę się do nich do Piaseczna (pewnie po pieniężnej ;)) to zdam relację co i jak ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 15 sie 2013, 13:58 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Ufff, no lekko nie było. Tutaj wielkie wielkie ukłony do użytkownika Mania-C bo dzięki niemu udało mi się cewkę właściwie uruchomić. Brakuje mi jeszcze do całości tylko kondensatorów do MMC. Ale pierwsze iskry już są. ( MMC na razie testowo to tylko VIMA polipropylenowe w baterii 330nF 4kV ). Zasilanie na chwilę obecną to tylko 150V AC a cewka już potrafi rozpiąć łuk około 70cm. Pierwotne rurka miedziana o ściance grubości 1mm i średnicy 10mm. Strojenie było prawdziwą męczarnią i tu znowu wielka pomoc Mania-C. Przebieg prądu na chwilę obecną ( oczywiście 150V ) wygląda tak:



Częstotliwość pracy to około 55kHz. Cewka wymaga jeszcze delikatnego dostrojenia ale już jest dobrze. I tutaj pierwsze "shoty" dla 150V.

http://www.youtube.com/watch?v=dvJ5-ZvnMrU

Trochę słabo widać bo nagrywane w dzień.

PS. Nie spodziewałem się że to urządzenie jest aż tak głośne. Żaden film nie oddaje reali prawdziwego powstającego pisku przy pracy cewki.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 sie 2013, 06:58 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
I tutaj jeszcze test wieczorem.



Zasilanie 150V AC.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 sie 2013, 10:43 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Wczoraj wieczorem wyniosłem cewkę na dwór. Efekty po odpaleniu przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Iskra osiągała jak dla mnie niebotyczną długość oscylującą w granicy 2 metrów. Tutaj wideo:



Niestety muszę się przyznać że pod koniec miała miejsce mała awaria. Cewkę zasilam autotransformatorem który daje możliwość regulacji napięcia od 0 do 250V. ( trochę więcej niż w sieci ). Do zabezpieczenia tranzystorów użyłem diod transil 440V. No i na jednej gałęzi w mostku po podaniu 250V ( i około 5 sekund pracy ) dwa transile wybuchły. Aczkolwiek później cewka świetnie radziła sobie bez nich:



Ale wolał bym aby siedziały one jako zabezpieczenie. Pytanie czemu te dwa wybuchły? Może napięcie było tak duże że przewodziły cały czas no i się po prostu ugotowały? Jeśli tak to transile na jakie napięcie będą odpowiednie dla 250V zasilania?

PS. Tak z obliczeń mam 220*2 = 440 - tyle miały transile.
250*2 = 500 - być może tyle powinny mieć.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 sie 2013, 22:46 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Hyba nie musze tlumaczyc ci, że stalego jest zawsze wiecej niż AC. A po za tym mogla pojawic się szpila ktora pociagnela za soba transile:)



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO