Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 lip 2018, 17:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

PostNapisane: 14 lip 2013, 11:53 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Rzeczywiście regulacja pomogła. Przebieg teraz wygląda bardzo ładnie. Co do wtórnego. Zajęło mi to bite 10 godzin ale nawinąłem. W połowie pracy miałem jeszcze małą awarię i musiałem wszystko odwinąć i zacząć od nowa ;-D.



Tutaj po nałożeniu drugiej warstwy lakieru sobie schnie. Na wieczór planuję położyć trzecią, i tak aż do uzyskania gładkiej powierzchni.

PS. Za "kurę" sorki literka mi się omsknęła.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 lip 2013, 17:46 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
I pojawił się jeszcze "mini" mostek na mosfetach 60V 30A.



Całość poddałem próbie z generatora. Wydaje się że wszystko jest dobrze. Sygnał na bramkach mosfetów ( na mini mostku ) wygląda tak:



Zastanawiam się teraz nad GDT dla IGBT' ków. Tam musi być jakiś grubszy kabel? Bo naczytałem się że może coś tam przebić. Czy wystarczy to co mam na minimostku? ( drut emaliowany 0.3 mm )


Góra
   
 

PostNapisane: 14 lip 2013, 22:01 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
No niema co ale z montażem PCB to przesadziles zdeczka.Tak na oko to widzę tam śrubki +/- 6mm. A wystarczylyby tam 3mm



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 16 lip 2013, 18:26 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Dzisiaj napotkałem dziwny problem z dużym GDT. Na początek może schemat w jaki sposób mam je podłączone:



I teraz po takim podłączeniu na pierwotnym w GDT obserwuje taki przebieg:





Wszystko niby wygląda super jednak rezystor 22 ohmy 7W ! grzeje się momentalnie do temperatur piekielnych. Może 10 sekund i jest wręcz gorący że nie idzie go w ręku utrzymać. Wygląda mi więc że coś jest nie tak. Rozumiem że on się może grzać skoro ma siedzieć tam taki duży ale na pewno nie aż tak piekielnie. Tutaj jeszcze zdjęcie dużego GDT:



Biały to właśnie rezystor 22 ohmy 7W a pod nim kondensator polipropylenowy 2 uF.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 lip 2013, 18:47 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Jak wyzwalasz w trybie ciągłym to nie dziw się, że się grzeje. Też na początku wpadłem na tym i mało nie przegrzałem tego rezystora. Podłącz wyzwalanie z interruptera gdzie masz wypełnienie max kilka % to twój rezystor nawet się nie zagrzeje ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lip 2013, 15:50 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
wywal kondensator szeregowy..



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lip 2013, 17:57 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
slu_1982 napisał(a):
wywal kondensator szeregowy..


Nie jestem przekonany czy to dobre rozwiązanie. Separuje on składową stałą a tak będzie ona śmigać przez GDT.

Dzisiaj dokonałem pomiarów wtórnego. Szeregowo z nim wrzuciłem kondensator 1 nF i weszła mi w rezonans dokładnie na częstotliwości 10.200 kHz.

( Tu screen z rezonansu )

PS. Nie spodziewałem się że będzie aż taki przyrost napięcia. Musi to mieć wysoką dobroć bo ze 20 razy wzrosło mi napięcie przy rezonansie ;-).

Co zgodnie z prawidłami matematyki oznacza że ma ono indukcyjność 240mH. A to oznacza że aby rezonowało w cewce na częstotliwości 60 kHz torus powinien mieć pojemność 29 pF. Szukam teraz jakiegoś sprawdzonego kalkulatora aby zaprojektować właśnie taki torus.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lip 2013, 14:33 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
To GDT wyleci w powietrze przy 320DC więcej jak pewne. Kondensator jest zbędny - żadna składowa stała śmigać nie będzie - to jest predikter nie ward. Opornik równolegle do GDT jak najbardziej ale niekoniecznie drutowa cewka ;) lepiej dać metalizowany albo węglowy.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lip 2013, 18:54 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
No to czym to nawinac zeby bylo dobrze? Mam kabel glosnikowy 1 mm. Moze sie nada?


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lip 2013, 20:19 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Tutaj grubość drutu wcale nie jest ważna, istotna jest izolacja i jeśli twój drut DNE jest drutem w podwójnej izolacji (DN2E) to bym go zostawił. Jak nie to kup drut DY 0,5mm^2 lub lepiej cieńszy, izolacja 450/750 V, u mnie sprawuje się całkiem fajnie.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lip 2013, 21:23 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Sam również mam taki zastosowany w małej DR, na allegro dostaniesz 10 metrów za 10zł, chyba że na miejscu masz w sklepie.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lip 2013, 22:00 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Drut jest w podwojnej izolacji :-). Powiedzcie jesli chodzi o sprzezenie to ile nawinac na tych rdzeniach zwoji?


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lip 2013, 22:54 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Ten link myślę, że będzie wyczerpującym źródłem informacji ;)
http://wiki.4hv.org/index.php/Gate_drive_transformer


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lip 2013, 15:20 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Jasne, to nie tlumaczy jednak jaka ma byc przekladnia na rdzeniach doprowadzajacych sygnal do prediktera. Wyczytalem ze ma to byc 1:250 ale nie mam pewnosci.


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lip 2013, 15:34 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Do mniejszych i średnich dr wystarczy 1:50 zaś już przy większych mocach lepiej użyć większej przekładni.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lip 2013, 13:18 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Przekładnię należy dobrać tak, aby napięcie na rezystorze pomiarowym było mniejsze od napięcia zasilania komparatora, jednak nie należy przekraczać 12V....lepiej policzyć przekładnie dla mniejszego napięcia, aby potem bez obaw można było zwiększyć prąd OCD.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lip 2013, 17:57 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
No więc uruchomiłem dziś interupter i od razu pojawił się problem z kondensatorami siedzącymi przed GDT. Zaczęły siać jakimiś oscylacjami i śmieciami. Wywaliłem je ( zgodnie ze słowami Dżewoja ) i uruchomiłem cały sterownik jeszcze raz. Wszystko śmigło elegancko. Nic się specjalnie mocno podczas pracy nie nagrzewa. Na GDT słychać "piszczenie" zgodne z częstotliwością pracy interuptera. Martwią mnie tylko ogony które ciągną się na przebiegach w miejscach wygaszenia sterownika właśnie przez interupter. Wygląda to tak:



i tu zbliżenie:



Być może jest to normalne spowodowane oddawaniem energii przez rdzeń GDT.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lip 2013, 18:05 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Do puki tam niema dzwona wszystko jest ok.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lip 2013, 19:17 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Między czasie pojawiła się również bateria kondensatorów na zasilanie. Wyszło że są to równolegle cztery takie puszki ;-)



Wypadkowo daje to coś koło 2mF.



PS. Zastanawiam się czy mostek prostowniczy ( zasilający cewkę ) do radiatora musi być przykręcony przez jakąś izolację. Obudowę ma on chyba żeliwną.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lip 2013, 19:57 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
prociomen007 napisał(a):
PS. Zastanawiam się czy mostek prostowniczy ( zasilający cewkę ) do radiatora musi być przykręcony przez jakąś izolację. Obudowę ma on chyba żeliwną.


Powinien mieć izolację od obudowy, a raczej na pewno ją ma, wytrzymuje ona zwykle koło 2500V, więc nie ma zbytnio sensu. ;)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO