Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 sty 2018, 08:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

PostNapisane: 9 lis 2010, 06:32 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Mam małe pytanie. Udało mi się rurę na wtórne załatwić, ale niestety wejdzie na nią uzwojenie o długości 90cm zamiast 100cm planowanych. Rezonans w tym wypadku z 40kHz wzrasta do 44kHz. Częstotliwość by odpowiadała, ale pytanie czy ją dać czy lepiej zainwestować w odpowiedniej długości?


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lis 2010, 17:16 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Zamieszczam, żeby pokazać jaka wielka będzie :D Dla porównania postawiłem butelkę 1,5l :D


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2010, 08:45 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Mam okazje kupic igbt. 1mbi300n, nadawaly by sie do tesli?


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2010, 18:13 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Za szybkie to one nie są do tego mają wbudowany ogranicznik prądu. Pytanie za ile i ile szt.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2010, 18:52 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Kolega posiada 6 sztuk znalezionych na złomie, co do ceny to się jeszcze z nim nie umówiłem, ale raczej dużo nie weźmie, radzisz brać czy nie?


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2010, 18:58 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Jak po taniemu to zawsze warto. Druga sprawa jak na złomie to niekoniecznie sprawne.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2010, 19:14 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Tranzystory były sprawdzane przez niego i działają poprawnie.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2010, 22:10 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Właśnie przed chwilą skończyłem nawijanie wtórnego :D jutro zostanie polakierowane.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2010, 22:48 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Lepiej połóż choć jedna warstwę lakieru teraz zaraz bo jutro to możesz mieć to samo kuku co ja miałem z małą DR - rozsypie się.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2010, 22:52 
Dżejwor napisał(a):
Lepiej połóż choć jedna warstwę lakieru teraz zaraz bo jutro to możesz mieć to samo kuku co ja miałem z małą DR - rozsypie się.

Ja dopiero mu doradzałem żeby to wtórne położył w poziomie bo w tedy nie ma takiego nacisku na zwojach.


Góra
  
 

PostNapisane: 26 lis 2010, 16:51 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Można się wystraszyć :D


Góra
   
 

PostNapisane: 26 lis 2010, 17:06 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
No można się wystraszyć. Pytanie tylko czy nie będziesz miał za wysokiego sprzężenia tj czy pierwotne będzie miało wysokość taką jak ten czarny kawałek rury na dole.


Góra
   
 

PostNapisane: 26 lis 2010, 17:16 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
pierwszy od dołu zwój wtórnego zaczyna się mniej więcej przy drugim zwoju od góry uzwojenia pierwotnego. Najlepiej mieć możliwość regulacji.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lut 2011, 13:41 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Rurka na pierwotne 15x1mm 13 metrów :D Pozostaje jakoś to nawinąć :D


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lut 2011, 14:48 
Piglet musisz się troszeczkę pogimnastykować przy formowaniu rurki. Pamiętaj do 3 razy sztuka.........


Góra
  
 

PostNapisane: 3 kwi 2011, 17:00 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Właśnie otrzymałem snubbery :D

Obrazek


Góra
   
 

PostNapisane: 10 maja 2011, 11:11 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Uzwojenie pierwotne :D


Góra
   
 

PostNapisane: 21 cze 2011, 17:58 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
MMC i nowe elektrolity :D Górne mocowanie kondensatorów ulegnie małym ulepszeniom, planuję dodać jakieś tulejki kryjące.



Góra
   
 

PostNapisane: 23 maja 2014, 16:34 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Z jednej fazy efekty były zbyt słabe jak na tej wielkości DR-kę, dlatego w grę wchodzą 3 :D
Nowy radiator, mostek prostowniczy 50A 1,2kV dla zabezpieczania by nie trzeba było martwić się o biegunowość przewodów :) Kondensatory filtrujące jak widać RIFA 4,7mF 700V(sumarycznie cała bateria). MMC będzie musiało ulec zmianie by wykrzesać z IGBT ile się da :)


Góra
   
 

PostNapisane: 23 maja 2014, 20:51 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
A jaką obecnie masz pojemność mmc ?

Pozdrawiam HVtowców


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO