Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 sty 2018, 08:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

PostNapisane: 28 wrz 2010, 08:05 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
Nie wiem jeszcze mam 30m rurki o fi5mm i staram się o jakieś fajne klocki, może będę miał GA200.
Planuje też pełny mostek. Niedługo oddają mi koma to prace ruszą pełną parą...
PS: Przed chwilą patrzyłem i zablokowali sample IGBT??? Czy mi się zdaje?


Góra
   
 

PostNapisane: 28 wrz 2010, 10:44 
trzaska456 napisał(a):
Nie wiem jeszcze mam 30m rurki o fi5mm i staram się o jakieś fajne klocki, może będę miał GA200.
Planuje też pełny mostek. Niedługo oddają mi koma to prace ruszą pełną parą...
PS: Przed chwilą patrzyłem i zablokowali sample IGBT??? Czy mi się zdaje?

Z pewnością ci jeszcze dużo tej rurki zostanie bo jak ja nawijałem pierwotne w klasyku to poszło mi gdzieś około 25 metrów z 30,5m.


Góra
  
 

PostNapisane: 28 wrz 2010, 16:16 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Sample IGBT zablokowali jakiś rok temu. Ja miałem 25m rurki i starczyło na 2 cewki.


Góra
   
 

PostNapisane: 29 wrz 2010, 11:37 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
To w takim razie skąd można wy samplować lub zdobyć fajne klocki...
Ja się nie dziwie że zablokowali jak każdy zamawiał po kilka sztuk na łepka.
Może nie ten temat ale mam problem przy zamówieniu mam taki komunikat
Please Note: Samples can not be shipped to a PO Box or an invalid or incomplete mailing address.
Jak nie do domu do gdzie???


Góra
   
 

PostNapisane: 29 wrz 2010, 13:15 
trzaska456 napisał(a):
To w takim razie skąd można wy samplować lub zdobyć fajne klocki...
Ja się nie dziwie że zablokowali jak każdy zamawiał po kilka sztuk na łepka.
Może nie ten temat ale mam problem przy zamówieniu mam taki komunikat
Please Note: Samples can not be shipped to a PO Box or an invalid or incomplete mailing address.
Jak nie do domu do gdzie???

Jak nie do domu to do serwisu lub na adres jakiejś fikcyjnej firmy.


Góra
  
 

PostNapisane: 29 wrz 2010, 22:53 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Nie znam żadnej firmy która by w ogóle wysyłała sample IGBTków jeszcze a jeśli nie ma programu samplowego to nie ważne czy chcesz zamówić do domu czy na adres siedziby microsoftu i tak nie zamówisz bo nie masz jak ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 30 wrz 2010, 08:40 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Ja pisałem maile nawet z informacją ze wygrałem taki i taki konkurs do vishaya to mi nie odpisywali. Pewnie mój email trafił do spamu :(



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 2 paź 2010, 09:27 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
Ale chciałem zamówić inne produkty np mosfety i je samplują tylko problem stwarza mi ten komunikat
I nie mogę się domyśleć co to jest za element

element.JPG

Góra
   
 

PostNapisane: 2 paź 2010, 12:32 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Twój komunikat oznacza ze sampli nie wyślą na skrytkę pocztową ani jeśli mail jest nieprawidłowy. Nie jest to komunikat tylko informacja. Należy przejść dalej. Element z obrazka to jest hammerowy odbiornik światłowodowy.


Góra
   
 

PostNapisane: 4 paź 2010, 22:05 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Zamieszczam obudowę do interputtera, żeby nie było nudno w tym temacie :). Użyłem obudowy uniwersalnej z otworem z sasówką od dołu na baterię 9V jak w pilocie :D Póki co sterowanie będzie się odbywało za pomocą przewodu, w przyszłości zastąpi go światłowód. PCB do interputtera mam zaprojektowaną, trzeba wytrawić, poskładać do kupy jutro.


Góra
   
 

PostNapisane: 4 paź 2010, 22:14 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
i potem będziesz jak ja narzekał że nie ma brust mode :P



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 5 paź 2010, 16:14 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Interputter już ukończony, zasilany z baterii 9V.


http://www.youtube.com/watch?v=BJvuv0zXZsc


Góra
   
 

PostNapisane: 5 paź 2010, 16:52 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
No niby ok ale ogranicz warotści max rezystorami szeregowo z potencjometrami...



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 11 paź 2010, 13:01 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Dziś przyszły PCB do prediktera :D Wykonanie idealne :D 105zł za 4 sztuki wraz z przesyłką.


Góra
   
 

PostNapisane: 26 paź 2010, 15:52 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Zamieszczam zdjęcia ukończonej obudowy, jednak zdecydowałem się na wycięcie kół z kwadratów obtoczonych na tokarni oraz oklejonych ciemnym fornirem po bokach co daje ładny kontrast :) Śruby zamaskowałem białymi rurami instalacyjnymi o średnicy 22mm. Na drugim zdjęciu zamieszczam zdjęcie wstępnego rozłożenia elementów. Predikter już prawie złożony, scalaki z USA w drodze, jako wtyczkę zasilającą i gniazdo użyłem speakona, transformator do mostka pośredniego pochodzi z jakiegoś starego radia. Jego moc to gdzieś 50W, napiecie 21V po odwinięciu kilkunastu zwojów.



Góra
   
 

PostNapisane: 26 paź 2010, 19:48 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Kup trafo toroidalne 100W i przewiń sobie tak żeby zasilić z niego i driver i mostek pośredni ;) Składaj, złóż pierwotne i dodaj konda jakiegoś by f rez byla podobna do twojego rezonatora i skup się na sterowaniu bramek :)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 26 paź 2010, 22:39 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Po jaką cholerę 100W trafo do sterownika ? Ja mam 20VA i styka przebiegi idealne. Nie polecam zasilania mostka pośredniego i prediktera jednym trafem.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 paź 2010, 09:47 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
dlaczego nie zasilać 1 trafem z innych uzwojeń sterownik i mostek pośredni ?


Góra
   
 

PostNapisane: 27 paź 2010, 10:59 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Według mnie to też bez różnicy, ale jedno trafo miałem już, a sensu niema ładować niepotrzebnie pieniędzy w jedno duże, jak wydatki na DRSSTC nie są takie małe :D


Góra
   
 

PostNapisane: 5 lis 2010, 16:33 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Informuję, że predikter został już złożony, przyszły wysztstkie rdzenie :D Elektronikę mam już praktycznie kompletną, brak tylko MMC oraz snubberów. Pozostaje poskładać wszystkie elementy w do kupy i wyregulować jak będę miał pierwotne i wtórne. :D




Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO