[WIP] DRSSTC by piglet11

Półprzewodnikowa cewka Tesli o podwójnym rezonansie (ang. Dual Resonant Solid State Tesla Coil). W przeciwieństwie do SSTC rezonans występuje również po stronie pierwotnej transformatora Tesli za sprawą innej konstrukcji obwodu pierwotnego.
Awatar użytkownika
trzaska456
Posty: 78
Rejestracja: 19 kwie 2010, 07:36

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: trzaska456 »

Nie wiem jeszcze mam 30m rurki o fi5mm i staram się o jakieś fajne klocki, może będę miał GA200.
Planuje też pełny mostek. Niedługo oddają mi koma to prace ruszą pełną parą...
PS: Przed chwilą patrzyłem i zablokowali sample IGBT??? Czy mi się zdaje?
szkielet-s1

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: szkielet-s1 »

trzaska456 pisze:Nie wiem jeszcze mam 30m rurki o fi5mm i staram się o jakieś fajne klocki, może będę miał GA200.
Planuje też pełny mostek. Niedługo oddają mi koma to prace ruszą pełną parą...
PS: Przed chwilą patrzyłem i zablokowali sample IGBT??? Czy mi się zdaje?
Z pewnością ci jeszcze dużo tej rurki zostanie bo jak ja nawijałem pierwotne w klasyku to poszło mi gdzieś około 25 metrów z 30,5m.
Awatar użytkownika
Dżejwor
Moderator
Posty: 397
Rejestracja: 7 kwie 2010, 15:36

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: Dżejwor »

Sample IGBT zablokowali jakiś rok temu. Ja miałem 25m rurki i starczyło na 2 cewki.
Awatar użytkownika
trzaska456
Posty: 78
Rejestracja: 19 kwie 2010, 07:36

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: trzaska456 »

To w takim razie skąd można wy samplować lub zdobyć fajne klocki...
Ja się nie dziwie że zablokowali jak każdy zamawiał po kilka sztuk na łepka.
Może nie ten temat ale mam problem przy zamówieniu mam taki komunikat
Please Note: Samples can not be shipped to a PO Box or an invalid or incomplete mailing address.
Jak nie do domu do gdzie???
szkielet-s1

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: szkielet-s1 »

trzaska456 pisze:To w takim razie skąd można wy samplować lub zdobyć fajne klocki...
Ja się nie dziwie że zablokowali jak każdy zamawiał po kilka sztuk na łepka.
Może nie ten temat ale mam problem przy zamówieniu mam taki komunikat
Please Note: Samples can not be shipped to a PO Box or an invalid or incomplete mailing address.
Jak nie do domu do gdzie???
Jak nie do domu to do serwisu lub na adres jakiejś fikcyjnej firmy.
Awatar użytkownika
Dżejwor
Moderator
Posty: 397
Rejestracja: 7 kwie 2010, 15:36

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: Dżejwor »

Nie znam żadnej firmy która by w ogóle wysyłała sample IGBTków jeszcze a jeśli nie ma programu samplowego to nie ważne czy chcesz zamówić do domu czy na adres siedziby microsoftu i tak nie zamówisz bo nie masz jak ;)
Awatar użytkownika
slu_1982
Administrator
Posty: 560
Rejestracja: 5 kwie 2010, 17:49
Lokalizacja: Olsztyn

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: slu_1982 »

Ja pisałem maile nawet z informacją ze wygrałem taki i taki konkurs do vishaya to mi nie odpisywali. Pewnie mój email trafił do spamu :(
Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!
Awatar użytkownika
trzaska456
Posty: 78
Rejestracja: 19 kwie 2010, 07:36

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: trzaska456 »

Ale chciałem zamówić inne produkty np mosfety i je samplują tylko problem stwarza mi ten komunikat
I nie mogę się domyśleć co to jest za element
Załączniki
element.JPG
element.JPG (2.16 KiB) Przejrzano 2735 razy
Awatar użytkownika
Dżejwor
Moderator
Posty: 397
Rejestracja: 7 kwie 2010, 15:36

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: Dżejwor »

Twój komunikat oznacza ze sampli nie wyślą na skrytkę pocztową ani jeśli mail jest nieprawidłowy. Nie jest to komunikat tylko informacja. Należy przejść dalej. Element z obrazka to jest hammerowy odbiornik światłowodowy.
Awatar użytkownika
piglet11
***
Posty: 278
Rejestracja: 24 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Jasło Rzeszów

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: piglet11 »

Zamieszczam obudowę do interputtera, żeby nie było nudno w tym temacie :). Użyłem obudowy uniwersalnej z otworem z sasówką od dołu na baterię 9V jak w pilocie :D Póki co sterowanie będzie się odbywało za pomocą przewodu, w przyszłości zastąpi go światłowód. PCB do interputtera mam zaprojektowaną, trzeba wytrawić, poskładać do kupy jutro.
Załączniki
interputter1.jpg
Awatar użytkownika
slu_1982
Administrator
Posty: 560
Rejestracja: 5 kwie 2010, 17:49
Lokalizacja: Olsztyn

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: slu_1982 »

i potem będziesz jak ja narzekał że nie ma brust mode :P
Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!
Awatar użytkownika
piglet11
***
Posty: 278
Rejestracja: 24 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Jasło Rzeszów

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: piglet11 »

Interputter już ukończony, zasilany z baterii 9V.


http://www.youtube.com/watch?v=BJvuv0zXZsc
Awatar użytkownika
slu_1982
Administrator
Posty: 560
Rejestracja: 5 kwie 2010, 17:49
Lokalizacja: Olsztyn

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: slu_1982 »

No niby ok ale ogranicz warotści max rezystorami szeregowo z potencjometrami...
Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!
Awatar użytkownika
piglet11
***
Posty: 278
Rejestracja: 24 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Jasło Rzeszów

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: piglet11 »

Dziś przyszły PCB do prediktera :D Wykonanie idealne :D 105zł za 4 sztuki wraz z przesyłką.
Załączniki
pedikter.jpg
Awatar użytkownika
piglet11
***
Posty: 278
Rejestracja: 24 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Jasło Rzeszów

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: piglet11 »

Zamieszczam zdjęcia ukończonej obudowy, jednak zdecydowałem się na wycięcie kół z kwadratów obtoczonych na tokarni oraz oklejonych ciemnym fornirem po bokach co daje ładny kontrast :) Śruby zamaskowałem białymi rurami instalacyjnymi o średnicy 22mm. Na drugim zdjęciu zamieszczam zdjęcie wstępnego rozłożenia elementów. Predikter już prawie złożony, scalaki z USA w drodze, jako wtyczkę zasilającą i gniazdo użyłem speakona, transformator do mostka pośredniego pochodzi z jakiegoś starego radia. Jego moc to gdzieś 50W, napiecie 21V po odwinięciu kilkunastu zwojów.
Załączniki
roz.jpg
obudowa3.jpg
Awatar użytkownika
slu_1982
Administrator
Posty: 560
Rejestracja: 5 kwie 2010, 17:49
Lokalizacja: Olsztyn

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: slu_1982 »

Kup trafo toroidalne 100W i przewiń sobie tak żeby zasilić z niego i driver i mostek pośredni ;) Składaj, złóż pierwotne i dodaj konda jakiegoś by f rez byla podobna do twojego rezonatora i skup się na sterowaniu bramek :)
Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!
Awatar użytkownika
Dżejwor
Moderator
Posty: 397
Rejestracja: 7 kwie 2010, 15:36

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: Dżejwor »

Po jaką cholerę 100W trafo do sterownika ? Ja mam 20VA i styka przebiegi idealne. Nie polecam zasilania mostka pośredniego i prediktera jednym trafem.
Awatar użytkownika
Mania-C
Moderator
Posty: 820
Rejestracja: 2 paź 2010, 12:47

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: Mania-C »

dlaczego nie zasilać 1 trafem z innych uzwojeń sterownik i mostek pośredni ?
Awatar użytkownika
piglet11
***
Posty: 278
Rejestracja: 24 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Jasło Rzeszów

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: piglet11 »

Według mnie to też bez różnicy, ale jedno trafo miałem już, a sensu niema ładować niepotrzebnie pieniędzy w jedno duże, jak wydatki na DRSSTC nie są takie małe :D
Awatar użytkownika
piglet11
***
Posty: 278
Rejestracja: 24 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Jasło Rzeszów

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: piglet11 »

Informuję, że predikter został już złożony, przyszły wysztstkie rdzenie :D Elektronikę mam już praktycznie kompletną, brak tylko MMC oraz snubberów. Pozostaje poskładać wszystkie elementy w do kupy i wyregulować jak będę miał pierwotne i wtórne. :D
Załączniki
gdt.jpg
predikter.jpg
m.jpg
ODPOWIEDZ