Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 24 sty 2018, 00:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 

PostNapisane: 10 maja 2011, 19:29 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Witam, chciałbym przedstawić kolejne etapy budowy mojej DRSSTC. Będzie to moja pierwsza DR, ze wzoru DRSSTC 1 Warda.

Parametry:

IGBT: pełny most na SKM200GB123D
Sterowanie: predikter + minimostek
MMC: 12 CDE, 450nF 4kV
Wtórne: ∅160mm, 55cm miedzi na rurce
Pierwotne: ∅200mm, rurką miedzianą ∅10mm
Toroidy: mały 5x30cm, duży 15x60cm
Filtracja:2x 5μF 1kv, 10000μF 350V
Planowana częstotliwość rezonansowa to ok. 70kHz (z torusami).

Na zdjęciach przedstawiam to co już mam:

Komentarz: MMC

CDEki wraz z rezystorami.

Komentarz: Elektronika

Predikter, płytka z trafami, softstart, minimostek, dwa interruptery, przekładniki prądowe.
Dwa koła z płyty wiórowej na stolik.

Komentarz: Filtracja

Dwa snubbery i elektrolit do filtracjii mostka.

Komentarz: Torusy

Torusy na uzwojeniu od SGTC.

Pozdrawiam, d3211.


Ostatnio edytowano 10 lip 2012, 21:12 przez d3211, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 10 maja 2011, 21:02 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
ho ho ho :D piknie tym bardziej ze pierwsza :D a moja zabawka wciąż leży i czeka no cóż chyba poczeka :)
Ta biała pcb z gniazdem BNC to interrupter ?


Góra
   
 

PostNapisane: 10 maja 2011, 21:16 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Tak, to jest interrupter wg. Warda na 3x555 z burstem, koło BNC jest jeszcze miejsce na nadajnik do światłowodu ale to w przyszłości.
PS. to w czarnym metalowym pudełku to też interrupter ale zwykły. :)
DSC07153.JPG

Komentarz: Interrupter z brustem


Ostatnio edytowano 27 maja 2011, 15:31 przez d3211, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 11 maja 2011, 14:50 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Ładnie :D skądś poznaję te rezystorki w MMC :D Jaką ma średnicę stolik? Rozumiem, że jak będziesz miał radiator i IGBT to zaczniesz składać całość?


Góra
   
 

PostNapisane: 11 maja 2011, 15:42 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Stolik ma średnice ok. 50cm, jak będę miał tranzystory i radiator to zacznę składać mostek :D


Góra
   
 

PostNapisane: 12 maja 2011, 06:53 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
A kiedy załatwisz ten radiator z tranzystorami ?

Ps. a GDT kiedy nawiniesz?



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 12 maja 2011, 20:48 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Radiator i tranzystory zakupię w najbliższym czasie a GDT nawinę jak tylko znajdę odpowiedni drut/kabel.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 maja 2011, 19:52 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Właśnie otrzymałem radiator, ma on wymiary 30x19cm. Planuję go przeciąć na pół.

Komentarz: Radiator


Komentarz: Radiator+snubbery


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lip 2011, 10:25 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Docelowo postanowiłem użyć mocniejszych i szybszych IGBT: SKM300GB124D.


Komentarz: SKM300GB124D


Góra
   
 

PostNapisane: 22 sie 2011, 00:36 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Witam, po namyśle sterownik bramek IGBT został nieco przerobiony.Postanowiłem zrobić gdt obniżające napięcie dwa razy i zasilać je z 40V. Sam mostek sterujący bramki został przerobiony na większy z większymi mostetami i dodany do niego zasilacz 40V.

DSC07422.JPG


Mostek na IGBT został zmontowany:

DSC07403.JPG


Tak wygląda wszystko przykręcone do podstawy:

DSC07427.JPG


Góra
   
 

PostNapisane: 23 wrz 2011, 22:36 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Jeszcze nie do końca stroi. :)



DSC07442.JPG


Przebieg bramkowy:
DSC07443.JPG


Góra
   
 

PostNapisane: 17 paź 2011, 15:05 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Witam, po drobnym namyśle zastanawiam się nad większym napięciem zasilania mostka- ok. 600VDC z dublera. Zastanawiam się też czy nie zrobić większego MMC na 6kv.


Góra
   
 

PostNapisane: 21 kwi 2012, 15:04 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Nowe fotki:

DSC07728.JPG

DSC07729.JPG

Góra
   
 

PostNapisane: 21 kwi 2012, 21:51 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Wyładowania;

Autor postu otrzymał pochwałę

DSC07733.JPG

DSC07737.JPG

DSC07739.JPG

Góra
   
 

PostNapisane: 21 kwi 2012, 22:19 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
to te 600V ? :) zdjęcia jak zwykle są zajebiste ! :D Weż linijkę i zmierz mi PCB od preditkera i podaj tu wymiary! Ino teraz !



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 21 kwi 2012, 22:53 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Nie, to tylko 320v :D a pcb do prediktera ma 7x10cm około


Góra
   
 

PostNapisane: 22 kwi 2012, 00:11 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
No ładnie :D Moja uwaga taka byś nie zmniejszał tak zdjęć, daj chociaż minimum 1280x1024.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 kwi 2012, 06:43 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
To ostatnie jakby było w wysokiej rozdzielczości nadawało by się na tapetę w pc:D


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lip 2012, 21:11 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Nadal WIP czy już DIY?


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lip 2012, 21:13 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Teraz już DIY, poprawione.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO