Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 sty 2018, 08:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

PostNapisane: 1 sty 2013, 19:55 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
No mam nadzieje że da rady dobrze zestroić, w klatce Faraday'a to paskudna sprawa, przesuniesz tesle o 1 cm i już wypada z rezonansu.


Góra
   
 

PostNapisane: 3 sty 2013, 19:20 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Zrobiłem dziś testy DRki na trzech fazach i ogólnie mam trochę mieszane odczucia.
Zejście z rezystancją na bramkach do 5,6 ohma znacznie zmniejszyło nagrzewanie się mostka, po całej zabawie mostek był letni przy prądzie sięgającym 1,5 kA w piku (rozkręca się do tego w 4-5 cykli), całość działa całkiem stabilnie na 560 VDC i to chyba tyle na plus z dzisiejszego dnia.
Efekty, no cóż, trochę marnie, wyładowanie max 2 m i takie nieszczególnie "soczyste" jednym słowem DRka za nic nie dała się dostroić albo po prostu powietrze było wyjątkowo suche (dziś wilgotność 25 %) w porównaniu do najlepszych prób na 1 fazie.
W przyszłym tygodniu jeszcze się pobawię w strojenie więc mam nadzieję, że coś lepszego z niej wycisnę niż to co dziś.


Góra
   
 

PostNapisane: 3 sty 2013, 19:34 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
jak wygląda przebieg prądu z wtórnym bo to jest ważne. nie masz jak zobaczyć? to zrób sobie jeszcze jednego CT z opornikiem 0.5R i długim kablem z BNC na końcu ;) Powinno stromo narastać a potem gwałtownie opadać praktycznie w 1 cyklu do 0 ;) Może też być tak że nie da się zestroić w tej klatce bo pojemność otoczenia jest za mała.


Góra
   
 

PostNapisane: 3 sty 2013, 22:40 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Nie no bez podglądu na prąd w pierwotnym to się nawet nie biorę za strojenie.
Nie mam screena przebiegu ale wygląda to u mnie mniej więcej tak, że w 2 cykle narasta, później z 3 cykle o podobnej amplitudzie i jak wydłużę o jeszcze jeden cykl to mam od razu skok o jakieś 300-500 A i żadnego naturalnego spadku prądu u mnie niema. Tak to wygląda na PRF 200 Hz czy więcej. Na małych PRFach rzędu kilkudziesięciu Hz mogę uzyskać przebieg z naturalnym spadkiem prądu, taka "paczka fal", narasta w 2 cykle, cykl bez miany i spada do zera w 2 cykle. Podbije PRF i "wszystko znika".
Co do pojemności klatki, raczej wystarczy, z jednej strony mam obudowany generator wysokości dwóch pięter co daje dużą ładną metalową powierzchnię. Wg mnie problem jest w tym, że ze wzrostem PRF klatka wypełnia się wyładowaniami niezupełnymi przez co gwałtownie zmienia się pojemność i DRka sama się rozstraja.


Góra
   
 

PostNapisane: 3 sty 2013, 22:45 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Jest to bardzo możliwe bo zachowanie się prądu o którym piszesz na otwartej przestrzeni jest inne - przebieg praktycznie nie zależy od PRFu.


Góra
   
 

PostNapisane: 3 sty 2013, 22:53 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Dlatego mam zamiar zabrać kiedyś tą DRkę na świeże powietrze, żeby wreszcie rozwinęła swoje skrzydła 8-) , a nie tylko siedziała w klatce :D


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO