Dotarły do mnie screeny z ostatnich pomiarów więc najwyższa pora, żeby co nieco tutaj wrzucić.
Na początek może jeszcze trochę na temat symulacji. Zagadnienie symulacji DRki bez uzwojenia wtórnego sprowadza się głównie do odpowiedniego modelowania samego mostka tranzystorowego oraz GDT. Fakt, że aktualny model nie zachowuje się tak jak model rzeczywisty kompletnie mnie nie dziwi, ponieważ na tym właśnie polega budowa dokładnego modelu symulacyjnego. Mamy model rzeczywisty, wykonujemy pomiary i dopiero na podstawie wyników pomiarów wprowadzamy odpowiednie modyfikacje, starając się maksymalnie zbliżyć zachowanie obu modeli. Dopiero wtedy mając model wirtualny możemy nieporównywalnie mniejszym nakładem pracy sprawdzić pewne zależności i zjawiska zachodzące w rzeczywistej tesli, na podstawie których przeprowadzamy kolejne doświadczenia na modelu rzeczywistym. W zupełności nie zgodzę się, że zaprzątanie sobie głowy symulacjami kompletnie nie ma sensu w przypadku DRki. Mój model zachowuje się dokładnie tak samo jak moja DRka bez wtórnego lecz z określonym przybliżeniem, a to co chciałem zbadać jest pewnym "szczegółem" na który w dużej mierze ma wpływ to, na co ja nie mam wpływu (a przynajmniej na razie) czyli model samego tranzystora IGBT.
Po dodaniu do naszego zagadnienia uzwojenia wtórnego sprawa bardzo się komplikuje i tutaj sam zacząłbym się zastanawiać nad sensem robienia takiej symulacji, ponieważ trzeba dysponować bardzo dużą wiedzą i możliwościami laboratoryjnymi aby odpowiednio podejść do sprawy, a ponadto gotowy model nie miałby jakiegoś praktycznego zastosowania, jednym słowem sztuka dla sztuki. Ale w końcu na tym też polega nauka, aby badać i odkrywać to co nie znane, natomiast wyniki naszych badań wcale nie muszą mieć praktycznego zastosowania.
Dobra, może przejdę już do konkretów... jeden ważny wniosek płynie z moich ostatnich pomiarów. Zmieniając rezystory bramkowe sprawdzałem także zachowanie przebiegu na wyjściu mostka przy zmianie napięcia zasilania. Efekt był taki, że przy 5,6 ohm na bramkach szpilki od zwarć skrośnych, których nie da się skasować predikterem też są, ale znikają wraz ze wzrostem napięcia. Efekt ten zachodzi do pewnej granicy rezystancji, poniżej której nawet po podbiciu napięcia szpilki nadal pozostaną, dlatego eksperymenty z wychwytywaniem zwarć skrośnych mają tylko sens przy docelowym napięciu zasilania mostka.
Wspominałem też o próbach na 560 VDC zasilania, same testy bez wtórnego poszły całkiem sprawnie, ale niestety nie zdążyłem już uruchomić DRki z wtórnym, niestety zabawa z DRka na uczelni to nie to samo co w domku, gdzie dostęp do niej masz prawie w każdej chwili, może coś pod koniec tego tygodnia dam rady zdziałać.
Aha, no i może przejdę do tego o czym miał być ten post

czyli screeny przebiegów:
Komentarz: Przebieg na wyjściu mostka przy zasilaniu z 360 VDC i rezystorach bramkowych 5,6 Ohm.
Schodek minimalny i szpilek brak.
Komentarz: Przebieg na bramkach IGBT przy rezystorach bramkowych 5,6 Ohm