Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 cze 2021, 18:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

PostNapisane: 19 maja 2021, 11:46 
Dołączył(a): 13.06.2019
Posty: 48
Antena to wolny przewód, podłączona do wejścia na schemacie tylko jedna końcówką. Ma ona być oddalona od rezonatora w takiej odległości aby umożliwić pracę cewki ale też nie może być za blisko by nie wywołać korony na antenie. Moja antena to kawałek przewodu typu drut z przewodu dwużyłowego. Co do schmita, to powinno być ok. Pamiętaj, że reszta wyjść nieużytkowych musi byc podłączona do masy. Brak tego zabiegu może skutkować zbieraniem śmieci.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 maja 2021, 08:13 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 106
DarthSidious napisał(a):
Pamiętaj, że reszta wyjść nieużytkowych musi byc podłączona do masy. Brak tego zabiegu może skutkować zbieraniem śmieci.

Nie wyjść tylko wejść. Zwierając wyjścia do masy zrobisz zwarcie. Wyjścia mają wisiec w powietrzu, a to wejścia trzeba podłączyć na stały potencjał by zakłócenia ich bez potrzeby nie przełączały.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 maja 2021, 16:39 
Dołączył(a): 13.06.2019
Posty: 48
Prawda, mój błąd. Wybaczcie. Potocznie nazywam pewne rzeczy i taki kwiatek wyszedł...


Góra
   
 

PostNapisane: 27 maja 2021, 10:54 
Dołączył(a): 14.11.2020
Posty: 27
Koniec uzwojenia wtórnego powinien być uziemiony do czegoß innego niæ do sieci? Coś gdzieś wyczytalem, że a to ktoś do pręta, a to do grzejnika, ja zaś nie wiem gdzie jeżeli mam ją demonstrować na uczelni xD


Góra
   
 

PostNapisane: 27 maja 2021, 13:43 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 106
Uziemienie do instalacji elektrycznej sprawi że ta zmieni się w ogromną antenę, a dwa że tesla będzie wysyłała w sieć zakłócenia mające wpływ na inne urządzenia. RACZEJ niczego to nie uszkodzi, ale teoretycznie może.
Do kaloryferów teoretycznie nie powinno się podłączać żadnych elementów sieci elektrycznej, ale jeżeli nie masz pod ręką ziemi, to byłaby to jedyna sensowna opcja.


Góra
   
 

PostNapisane: 3 cze 2021, 09:01 
Dołączył(a): 14.11.2020
Posty: 27
No to mam to!

Tutaj test na 100 V póki co, wgrałem na Arduino typowo programowana na buzzery melodie, i mam taki oto efekt.
Następny test jutro przy pełnym napieciu. Uziom pociągnąłem przez okno na dwór do pręta wbitego w ziemię i fajnie.


[ Odtwórz plik QuickTime ] received_391123562127276.mp4 [ 4.05 MiB | Przeglądane 39 razy ]

Góra
   
 

PostNapisane: 10 cze 2021, 09:15 
Dołączył(a): 13.06.2019
Posty: 48
No i bardzo ładnie, pochwal się konstrukcją w świetle jak wygląda :) Skoro działa i jeśli masz chęci i ochotę oraz możliwości, to mógłbyś wkleić zdjęcia z przebiegów dla potomnych. Niech pioruny będą z tobą :twisted:


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO